Обявиха традиционната българска мусака за опасна. След публикуването на анализите, които

...
Обявиха традиционната българска мусака за опасна. След публикуването на анализите, които
Коментари Харесай

Мусаката оглавява списъка с най-въглеродно интензивни кулинарни специалитети в Европа

Обявиха обичайна българска мусака за рискова. След публикуването на анализите, които демонстрираха, че евентуално ще се наложи да се извиним с балончетата в бирата поради решението за ограничение на въглеродните квоти и надлежно - дефицитът на въглероден диоксид, ново проучване сподели и че част от всекидневно приготвяните ястия на Стария континент не са потребни за климата.

Новините са неприятни най-много за мусаката, която оглавява листата с най-въглеродно интензивни кулинарни специалитети в Европа, написа.

Балканската рецепта е сложена на челно място главно поради потреблението на огромно количество месо при приготвянето ѝ. Каймата като съществена съставна част на мусаката изисква ангажиране на селското стопанство за развъждане на крави, чието месо ще се вложи в блюдото, което, от своя страна, подвига равнищата на замърсяване в околната среда.

На развъждането на наедрял рогат добитък се дължат 15% от парниковите газове в атмосферата, споделят данните на Организация на обединените нации за вредата от земеделието и селското стопанство.

Самото подготвяне на мусаката също не е измежду най-щадящите ни дейности в интерес на планетата. Проучване на Good Food за BBC демонстрира, че нездравословните излъчвания, отделени при готвенето на мусака, се равнява на 47 минути шофиране с автомобил.

Измежду разновидностите на ястието на Балканите като " най-опасна за климата " е посочена българската рецепта за мусака, тъй като изисква най-вече месо и се подготвя най-дълго. Изчислено е, че една порция българска мусака отделя приблизително 11 971 грама въглероден диоксид, което е огромно число, като се има поради какъв брой огромни са тавите с мусака у нас.

За разлика от българската, гръцката вегетарианска мусака не е толкоз напред в класацията за нездравословни за природата ястия. Гръцката мусака отделя единствено 2450 грама въглероден диоксид при приготвянето си.

На второ място по критерия за въглероден отпечатък след мусаката е сложено фламандското говеждо задушено, отговорно за 11 202 грама въглероден диоксид за порция, а на трето е немският гулаш, който за приготвянето на една порция отделя 8055 грама въглероден диоксид.

Цифрите идва да покажат, че при битката с световното стопляне и задачата за понижаване на въглеродните излъчвания всички ще би трябвало да вършим жертви. Включително и с метода, по който се храним.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР